Slik kan tyngdedyner hjelpe mot stress og angst
Med tyngdepleddets utbredelse og popularitet har flere og flere fått øynene opp for de mentale helsefordelene ved et tyngdepledd, og det har vist seg at et tyngdepledd har mange fordeler. Et tyngdepledd kan for eksempel hjelpe mot ulike negative mentale tilstander som stress og angst. Men hvordan kan et tyngdepledd hjelpe mot stress og angst, og hvordan fungerer det egentlig?
Tyngdedyner kan hjelpe mot angst og stress
Følelsen av tyngden i et tyngdepledd kan best beskrives som en varm, koselig klem som skaper en følelse av trygghet, ro og avspenning i hele kroppen.
Bruk av et tyngdepledd kan bidra til å lindre symptomer og redusere stress og angst. Fysiske symptomer på angst kan være økt hjertebank, rastløshet, søvnproblemer og pusteproblemer. Ved stress opplever mange også økt hjertebank, angst og søvnløshet. Et tyngdepledd kan bidra til å redusere stress og angst ved å berolige nervesystemet, noe som vanligvis resulterer i roligere pust, lavere puls, bedre søvn og økt velvære.
Flere studier beskriver også en sterk sammenheng mellom det fysiske og det psykiske, der mentale utfordringer kan komme til uttrykk fysisk og omvendt. Her kan et tyngdepledd berolige med fysisk trykk, noe som kan ha en umiddelbar positiv innvirkning på psyken og skape ro og trygghet.
Hvorfor er god søvnkvalitet viktig for å forebygge angst og stress?
På samme måte kan bedre søvn og søvnkvalitet bidra til å redusere stress, og her kan tyngdedynen også spille en viktig rolle.
Søvnhormonet melatonin og en sunn hormonbalanse
Melatonin er viktig for en sunn døgnrytme og god søvnkvalitet, noe som kan bidra til å forebygge og redusere stress og angst. En tyngdedyne bruker trykkbehandling for å stimulere kroppens naturlige produksjon av melatonin og kan bidra til å opprettholde en sunn hormonbalanse.
En av ulempene med stress kan være at det kan forrykke hormonbalansen. I tillegg er det kjent at noen typer angst skyldes hormonell ubalanse, der kroppen produserer enten for mye eller for lite av et bestemt hormon.
Ved å bruke et tyngdepledd kan du stimulere produksjonen av melatonin, som både forbedrer søvnen og regulerer flere hormoner i kroppen, noe som i siste instans kan ha en positiv effekt på både stress og angst.
Tyngdedyner øker produksjonen av søvnhormonet serotonin
Teknikken som brukes i et tyngdepledd, kalt DPS (Deep Pressure Stimulation), bidrar til å øke produksjonen av serotonin. Når nervesystemet blir avslappet av det beroligende og behagelige trykket, frigjøres serotonin i hjernen, noe som fører til økt velvære og humørsvingninger.
Hvordan virker en tyngdedyne beroligende på nervesystemet?
En tyngdedyne beroliger nervesystemet, øker avslappingen og forbedrer søvnkvaliteten med en jevn trykkfordeling. Trykkbehandling stimulerer sansene på en beroligende måte og hjelper kroppen med å aktivere det parasympatiske nervesystemet, som fremmer hvile og avslapning.
I stress- og angsttilstander aktiveres derimot det sympatiske nervesystemet, som best kan beskrives som en alarmberedskap og en "fight or flight"-modus. Her bidrar trykkfordelingen fra tyngdedynen til å berolige nervesystemet, slik at hjernen kan aktivere det parasympatiske nervesystemet, som får kroppen til å slappe av.
Kan en tyngdedyne hjelpe mot angst og stress?
Et tyngdeteppe kan hjelpe mot angst og stress fordi det beroliger nervesystemet, hjelper til med å regulere hormoner som melatonin og serotonin og forbedrer søvnkvaliteten, noe som kan påvirke stress, angst og depresjon.
Flere studier viser at et tyngdepledd kan bidra til å forbedre den mentale tilstanden og humøret, så hvis du lider av angst eller stress, er et tyngdepledd absolutt verdt et forsøk.